Gideonline
Begroting

Komende week behandelen wij in de gemeenteraad van Haarlem de begroting voor 2014. Het financiële beeld is helaas niet fraai. De vaste schuld is de afgelopen drie jaar met 150 miljoen euro gestegen tot 590 miljoen euro. Daar betalen we per jaar 20 miljoen euro rente over. Daarnaast heeft de gemeente Haarlem ook nog een ‘korte schuld’ van 90 miljoen euro. De totale schuld bedraagt dus ongeveer 680 miljoen euro.

 

 

 


Tegenover deze schuld staat het bezit van de gemeente. Helaas evenmin een rooskleurig beeld. Het eigen vermogen is de afgelopen drie jaar met 84 miljoen euro gedaald tot 40 miljoen euro. 

Aan de inkomstenkant was het al niet veel beter. De afgelopen drie jaar werd de ozb structureel verhoogd, waardoor Haarlem nu ver boven het gemiddelde niveau (plaats 10) van de 35 grote gemeenten zit.

Hoe het zover heeft kunnen komen en hoe nu verder, dat is waar de raad zich deze week over buigt. Het belooft dan ook een interessante week te worden.